Valmiussuunittelu

Tehtävä1: Oma elämä on täynnä vaaratilanteita jos niitä aletaan miettimällä miettimään , mutta esimerkkinä tästä vaikkapa liikenteessä kevytmoottoripyörällä ajaminen , joka voi johtaa liikenneonnettomuuteen. Talvella tykkään käydä lumilautailemassa , lumilautailu on laji jossa sattuu ja tapahtuu . Lumilautailussa itselläni on murtunut 2 kylkiluuta , käsi ja ranne. Mopo iässä sattui onnettomuus jossa murtui oikea käsi kahdesta kohtaa , mutta sekin oli itse aiheutettu.

Pienemmillä ihmisillä (lapsilla) motoriikka ei ole vielä niin kehittynyt joten kommelluksia sattuu. Lasten ajattelu maailma on vilkas ja tien varsilla leikkiminenkin aiheuttaa vaaratilanteita yllättävän monesti.

Aikuisilla vaaratilanteita voi aiheutta työtapaturmat ja liikenneonnettomuudet , myös liukkaat alueet aiheuttavat vaaratilanteen niin lapsille , aikuisille ja vanhuksillekin.

Vanhemmilla ihmisillä on yleensä hauraammat luut , eikä kuntokaan ehkä ole enää mitä paras , joten vaikka kaatumistilannekin voi aiheuttaa vamman.

Suurin osa suomen onnettomuuksista on kodin ja vapaa-ajan tapaturmia.Kotona turvallisuuta uhkaavia asioita voivat olla tulipalot, liukastumiset jollain tavalla myös sairaskohtaukset ja rikollisuus.Naisilla yleisimmä tapaturmat liittyvät keittiö sekä siivous askareisiin. Miehillä taas kodin huolto, ylläpito sekä rakennustöissä. Kotonasi on varmasti vaarallisia pesuaineita ja kemikaaleja , jotka ovat erittäin vaarallisia pienille lapsille. Kuumat pinnat hella, kiuas , uuni yms aiheuttavat suurimman osan palovammoista. Joillakin vanhuksilla saattaa olla huono muisti joka voi aiheuttaa hellan unohtumisen päälle ja muita vaaranpaikkoja.

Kodin valvonta , sekä hälytys laitteistolla voidaan helposti parantaa turvallisuutta rikosten varalta. Kamera valvonnalla on hyvä todistaa rikokset ja se auttaa rikollisten kiinnisaamiseksi. Mutta ovien , porttien ja ikkunoiden lukitseminen on tärkeintä.

Liikenteessä harmillisen useasti tavataan päihtyneitä kuskeja. Huumeet /Alkoholi ja liikenne ovat useasti tappava yhdistelmä. Päihteiden vaikutusen alaisena ajava ihminen vaarantaa oman ja muiden terveyden. Poliisi pyrkii valvomaan humalassa ajavia ihmisiä , mutta aina ei polisikaan saa juoppoja kiinni. Päihteet huonontavat arviointi ja reagointi kykyä joka liikenteessä tarkoittaa ajotaitojen heikentymistä huomattavasti.

Sairaskohtaukset kuormittavat niin sairaskohtauksen kokevaa henkilöä , että henkilön lähipiiriä.

Tehtävä 2 : Liikenne onnettomuuksien ehkäisyssä on tärkeintä ennakointi ja ylinopeuden välttäminen , puolestaan lumilautailussa suojien käyttö ehkäisee vakavimpia vammoja. Liukkaita alueita hiekottamalla ehkäistään kaatumisia. Ohjeistamalla lapsia oikean leikkipaikan etsimiseen ehkäistään alle jäämisen riskiä. Työtapaturmia voidaan estää käyttämällä asianmukaisia varusteita sekä noudattamalla suojavaruste määräyksiä. Työ paikalla työhön perehdyttäminen ja ohjeistus auttaa ehkäisemään tapaturmia.

Kaikkia vaaratilanteita ei voi aina estää , koska vahinkoja sattuu eikä  aina voi muistaa kaikkia asioita.

Kotona tapahtuvia vaaratilanteita voi ehkäistä palovaroittimilla , kameroilla ,erilaisilla hälytysjärsjestelmillä ja esimerkiksi kynnysten madaltamisella. Saunassa tapahtuvat palovammat voidaan ehkäistä turvakaiteilla kiukaan ympärillä.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s